Villa Litta-Modignani, Varese, Italy

Restoration of the facades and elimination of architectural barriers, and new outdoor paving.

Restauro delle facciate e nuova pavimentazione in beola, eliminazione delle barriere architettoniche

Design stage: Completed
Year: 2011
Client: Parish

Project Description (ENG)

Villa Litta Modignani in Biumo, Varese (Italy) has a very long history. The building as we see it today was designed by Simone Cantoni in ‘800s. The Villa is located in 26 May square, in remembrance of the battle of Biumo, where the Italian army rejected the Austrian invasion. The building was initially designed as a residence for nobles, then converted in parish centre and community centre. The rooms are used today for courses, classes, lunches, charity and other different functions.

The external plaster and finishes were in need of a restoration. The old plaster has been removed and a new lime based, coloured plaster was applied. The old timber shutters and frames were restored and redecorated, and the stones treated with slightly abrasive water jet. Two new pedestrian ramps and an internal lift ensure a full accessibility to the building. The new paviours are formed by beola stone, coming from Valdossola, in Piedmont, and it has an exceptional aesthetic value.

Descrizione del progetto (IT)

La Villa Litta Modignani di Biumo ha una storia molto lunga, l’edificio come lo vediamo oggi e’ stato progettato e rimodellato nell’ 800 da Simone Cantoni. La Villa e’ sita in piazza 26 Maggio, a ricordo della battaglia di Biumo, la castellanza che vide le forze dei «Cacciatori delle Alpi» respingere gli Austriaci. L’edificio nasce come residenza nobiliare, in seguito trasformata in centro parrocchiale e comunitario. Le stanze oggi sono aule per corsi, saloni per pranzi sociali, feste e riunioni.

Gli intonaci e le finiture esterne necessitavano di un intervento di restauro. E’ stato rimosso il vecchio intonaco ed eseguito un intonaco a base di calce colorato in pasta, recuperati i vecchi serramenti, e pulite le pietre con idro-sabbiatura. Due rampe pedonali ed un nuovo ascensore interno garantiscono piena accessibilita’ all‘edificio. La nuova pavimentazione e’ formata da un alternarsi di beola grigia e beola bianca dall’ eccezionale valore estetico.