Castiglione Olona, Italy

Loft conversion and creation of a self-contained flat with separate access through a new staircase and lift.

Recupero sottotetto e creazione di una nuova unita’ immobiliare con accesso indipendente attraverso una nuova scala e ascensore.

Design stage: Approved
Year: 2020
Client: Private

Project Description (ENG)

The existing two semi-detached houses were built in the ’70, and its main elevation is symmetrical. It is necessary to modify the pitches of the roof to convert the loft into habitable space of one unit, finding a new design balance, using asymmetry as new expression. We proposed an extension with the less impact possible on the existing building, without altering the material and massing perception of the whole.

The outcome is a cosy and nice flat with large windows on the garden, with exposed timber roof and rooflights. Regarding the vertical connections, the design seeks to reduce to the minimum the impact on the garden, by proposing a compact volume in addition to the existing house.

Descrizione del progetto (IT)

La villa bi-familiare esistente e’ stata costruita negli anni ‘70, e il suo prospetto principale e’ simmetrico. Per poter recuperare il sottotetto di una singola unita’ esistente, e’ necessario modificarne la sagoma trovando un nuovo bilanciamento nel suo disegno, che usi l’asimmetria come nuova espressione. Abbiamo proposto quindi un ampliamento che impatti il meno possibile sull’edificio esistente e non alteri lapercezione materiale e volumetrica dell’insieme.

Il risultato e’ un ampio appartamento con vetrate e vista sul giardino, con tetto in travi in legno a vista e lucernari. Anche per quanto riguarda il collegamento verticale, la volonta’ di progetto e’ stata quella di ridurre il piu’ possibile l’impatto sul giardino, proponendo un un volume aggiuntivo compatto.